onsdag 5 november 2014

Skadegörelse eller konst?

2008 visades en kortfilm "Territorial Pissing" på konstmässan Market i Stockholm. 
Filmen är gjord av konstnären Magnus Gustavsson mer känd som NUG som har en bakgrund inom graffiti. Dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gick i taket och kallade verket skadegörelse. Döm själv. Filmen NUK- Vandals in motion är skapad av Lars Berge och Akay.


                                     

Vad är konst? och vem bestämmer det?


Nedan följer ett avsnitt av Miniatyr som publicerades för ett år sedan när vi hade en annan regering än idag. Fram tills regeringsskiftet har det varit nolltolerans mot graffiti vilket har inneburit att graffitin har blivit motarbetad och att de flesta lagliga väggar har stängs ner främst i Stockholm. De intresserade har hänvisats till utföra olaglig handling alternativt skaffa sig nya intressen. Inget är klart än men den nya regeringen gick till val på fler lagliga väggar (http://www.gatukonst.se/2014/10/15/nu-ryker-nolltoleransen/).
I avsnittet diskuteras också att graffiti och street art är för alla. Det är inte skapat för att tjäna pengar, utan alla kan avnjuta det. Igen, vad är konst? och framför allt vem är det till för? 
Detta och mer diskuteras i avsnittet nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar